Evropska mladinska konferenca o Strukturiranem dialogu

  ( 13.Apr 2016 )

Med 4. in 7. aprilom je v Amsterdamu, pod okriljem nizozemskega predsedovanja Svetu EU, potekala Evropska mladinska konferenca. Mladi, odločevalci in strokovnjaki so tri dni razpravljali o veščinah, ki jih mladi potrebujemo, da bomo aktivno (so)delovali v družbi. Slovenijo so na konferenci zastopali podpredsednica za Mednarodno sodelovanje MSS Tina Hočevar, mladinski delegat pri OZN in član bazena trenerjev MSS Andraž Šiler, strokovna sodelavka na področju strukturiranega dialoga Ana Štromajer ter strokovna sodelavka Barbara Zupan in direktor Urada RS Peter Debeljak kot predstavnika odločevalcev iz Urada republike Slovenije za mladino.

Konferenco je otvoril predstavnik Evropske komisije in poudaril, da je pomembno, da se mlade ozavesti o aktualnih problemih v družbi in da je ključno, da ustvarimo vključujočo družbo, ki bo vsakemu posamezniku omogočila aktivno delovanje ter razvoj v demokratični in napredni Evropi.

Udeleženci so imeli priložnost spoznati različna civilna gibanja in skupine, ki v sklopu svojih dnevnih aktivnosti vključujejo mlade v družbo. Med drugimi so obiskali medijsko fakulteto, kjer so spoznali delovanje socialnih medijev, študentje pa so jim predstavili aktualne projekte. Ogledali so si fundacijo "Young Society", ki z vključevanjem mladih v različne projekte omogoča in veča njihovo vključenost v družbo.

Obiskali so višjo šolo za rizično skupino mladih. Šola v sodelovanju z mladinskim svetom izvaja različne programe, s katerimi mladi odkrivajo in razvijajo svoje talente in s tem postajajo aktivni v družbi. Opise posameznih organizacij in skupin so dostopne tukaj: link.

V sklopu delavnic in na podlagi odzivov, ki smo jih države že predhodno pridobile od mladih o novi temi 5. cikla smo oblikovali ogrodje vprašanj za posvetovanja z mladimi. Okvir služi kot podlaga za posvetovanja z mladimi, v njem pa smo opredelili tudi izzive s katerimi se soočajo mladi in za lažjo izvedbo posvetovanj, oblikovali vprašanja.

Nacionalne delovne skupine moramo posvetovanja z mladimi izvesti do 1. septembra 2016 in odzive posredovati preko on-line platforme, ki si jo lahko ogledate v prezentaciji.

Sklepno dejanje konference je bila razprava o radikalizaciji, kar je trenutno pereča tema v Evropi.

Nizozemski namestnik ministra za zdravje kulturo in šport je svojem uvodnem govoru opozoril, da se moramo najprej zavedati situacije mladih in jih na različne načine vključiti v družbo.

Evropski komisar za šolstvo, kulturo, mlade in šport, Tibor Navracsics, je poudaril, da je potrebno najprej prepoznati vzroke za radikalizacijo in jih nato postopoma odpraviti.

Strokovnjak za področje radikalizacije in marginalizacije mladih je pokazal razlike med ekstremizmom in radikalizacijo in osvetlil razloge, ki vodijo k tem pojavom.

Konferenco je zaključila nizozemska princesa ter udeležence spodbudila, da je dialog edini način za reševanje izzivov, s katerimi se soočamo in da je potrebno z njim nadaljevati. Poudarila je, da je participacija zahtevna in da morajo mladi zagotoviti drugačno družbo, ki bo temeljila na zaupanju.

Več o strukturiranem dialogu najdete na spletni povezavi: www.posvetovanja.si, fotografije konference pa na tej povezavi: www.flickr.com/photos/eu2016nl/albums

 

 

<< Nazaj na novice